Preventie

Tellerfraude is een onderschat en
veelvoorkomend probleem.

Het probleem

Van de auto’s die in Nederland rondrijden waren er op 1 december 2017 264.220 auto’s met een onlogische tellerstand geregistreerd. Dit heeft de Nederlandse consument en bedrijfsleven 396 miljoen euro gekost.

De tellerstand van een voertuig heeft invloed op de prijs, de veiligheid en de onderhoudscondities. Een auto of motorfiets met een lage tellerstand is meer waard. Maar wie dus een voertuig koopt met een teruggedraaide teller, betaalt vaak teveel geld en loopt kans op onverwachte en dure reparaties.

Preventie

Vanaf 1 juli 2021 is iedere RDW-erkenninghouder (ruim 25.000 autobedrijven in Nederland) bij wet verplicht om bij elke reparatie en bandenwissel de tellerstand af te lezen en door te geven. Tot 1 juli 2021 hoefde dit alleen bij reparaties boven de €150,- , maar dit is dus aangepast. Door een tellerstand vaker te registreren, wordt de ruimte om te frauderen met de tellerstand natuurlijk kleiner en kan er een betrouwbaarder oordeel worden afgegeven over de reeks geregistreerde tellerstanden.

Het registreren van tellerstanden doet het autobedrijf via haar softwarepakket. Vereniging Aanpak Tellerfraude toetst deze pakketten aan de hand van een aantal normen en reikt bij positief resultaat een VAT OK Certificaat uit. Meer weten over het VAT OK Certificaat en welke systemen hieraan voldoen? Klik dan hier.

Als koper van een tweedehands auto of camper is het belangrijk dat u weet of de tellerstand correct is. Bent u van plan om een tweedehands voertuig te kopen? Vraag dan aan de verkoper (particulier of autobedrijf) een RDW voertuigrapport. Alleen de eigenaar/houder van de auto kan een voertuigrapport opvragen bij de RDW. U kunt wel zelf controleren of het voertuigrapport van het autobedrijf geldig is.

Ook kunt u zelf controleren of de auto die u wilt kopen een logische tellerstand heeft. Weet u de huidige tellerstand van de auto? Dan kunt u nagaan of die tellerstand logisch is (tellerstandcontrole). Weet u alleen het kenteken? Dan kunt u op de website van de RDW gratis checken of de laatst geregistreerde tellerstand nog logisch was. (bij alleen kenteken bekent).

Als u de auto al gekocht heeft en u komt er na het opvragen van het voertuigrapport achter dat de tellerstand onlogisch is, ga dan terug naar het bedrijf waar u de auto gekocht heeft. Komt u er samen niet uit?
Klik dan hier om te zien welke stappen u kunt ondernemen.

Vanaf 1 juli 2021 is het ook verplicht voor RDW-erkenninghouders om de tellerstand van motorfietsen te registreren. Kijk hier voor meer informatie over tellerstanden van motorfietsen.

Tips bij invoer van een auto

Zorg dat u goed voorbereid bent als u een auto of camper gaat kopen in het buitenland. Het kan namelijk een flinke tegenvaller zijn als u er in Nederland achter komt dat u een kat in de zak heeft gekocht. De RDW heeft 6 tips om u te helpen uw importavontuur tot een goed einde te brengen.