Motoren

Vanaf 1 juli 2021 registratie tellerstand verplicht voor motoren

Motoren

Net als bij de import van auto’s is tellerstandfraude bij motorfietsen een substantieel probleem. Daar waar de maatschappij bij auto’s inmiddels al een aantal jaar gewend is aan de beschikbaarheid van tellerstandinformatie via het RDW voertuigrapport moet men bij de aankoop in de motorfietsbranche vaststellen dat kilometerstanden niet aantoonbaar of te achterhalen zijn.

Hoge tellerstanden, schade en import zijn de belangrijkste aanleidingen voor tellerstandfraude bij motorfietsen. De maatschappij en meer in het bijzonder consumenten ondervinden hiervan economische schade.

Vereniging Aanpak Tellerfraude pleit al jaren voor een wettelijke verplichting tot het registeren van tellerstanden voor motorfietsen. En met succes! Vanaf 1 juli 2021 zijn alle RDW-erkenninghouders verplicht om tellerstanden van motorfietsen op de verplichte momenten door te geven.

Wetgeving per 1 juli 2021

De tellerstanden van alle voertuigen die als motorfiets geregistreerd zijn en met een motorrijbewijs gereden mogen worden, dienen vanaf 1 juli 2021 geregistreerd te worden bij de RDW. Erkende bedrijven dienen de tellerstand te registreren bij:

  • Opname in de bedrijfsvoorraad
  • Tenaamstelling
  • Onderhoud, reparatie en bandenwissel
  • Afmelding voor export

Met de verplichte registratie van tellerstanden van motorfietsen willen we de handel in motorfietsen minder vrijblijvend maken. Meer informatie over de geregistreerde tellerstanden moet kopers helpen om een betrouwbare motorfiets aan te schaffen. Een gebruikte motorfiets met teruggedraaide teller is vaak duurder in aanschaf én in onderhoud.

Onderhoud u uw motorfiets zelf? Dan bent u niet verplicht om een kilometerstand door te geven aan de RDW. Deze verplichting geldt alleen voor RDW erkende bedrijven die motorfietsen onderhouden.

Oordeel tellerstanden motoren

Op dit moment kan de RDW nog geen betrouwbaar oordeel geven over de reeks tellerstanden van motoren, zoals ze dat voor auto’s wel doet. Er zijn op dit moment nog te weinig tellerstanden bekend om een betrouwbaar oordeel te kunnen geven. Dit oordeel ontbreekt dus nog in het RDW-Voertuigrapport, in de RDW-kentekencheck en de dienst Tellerstandcontrole. In de toekomst zal dit oordeel wel worden toegevoegd.

U kunt wel de tellerstand van uw motor opvragen via de website van de RDW door een RDW-Voertuigrapport op te vragen. Omdat we nu beginnen met het registreren van de tellerstanden, staat er nog geen uitgebreide historie van tellerstanden in het register.

Wat kunt u doen als consument?

Als consument is het belangrijk dat u kritisch bent bij de aanschaf van een motorfiets. Probeer altijd de historie van de motorfiets te achterhalen. Controleer of de specificaties overeenkomen met hoe de motorfiets uit de fabriek is gekomen. Is de (digitale) cockpit ooit vervangen? Vraag naar documentatie waaruit blijkt wat de tellerstand was bij vervanging van het instrumentarium. Ook kunt u nu dus de eventueel geregistreerde tellerstanden van uw motor inzien via het RDW-voertuigrapport.

Vermoedt u tellerfraude? Dan kunt u zich bij ons melden. Ook anoniem als u dat prettiger vindt.

Informatie voor erkenninghouders RDW