Nieuws

Lees hier het laatste nieuws.

Tips bij import van een auto

Bent u van plan een auto in het buitenland te kopen? Dan heeft de RDW een serie tips die helpen voorkomen dat u een kat in de zak koopt, zoals een auto met een teruggedraaide teller. Via banners op Duitse occasionwebsites wil de RDW ook andere kopers hierop wijzen.

Steeds meer mensen importeren een voertuig uit het buitenland. Vorig jaar steeg het aantal geïmporteerde voertuigen voor het eerst tot boven de 200.000. Vooral Duitsland en België zijn in trek. De regels rond import zijn goed te doen en u kunt zich desgewenst professioneel laten begeleiden.

Top 5

De RDW wil kopers helpen om goed beslagen ten ijs te komen en eraan bijdragen dat mensen een goede autokeuze maken. Dat geldt ook voor auto´s uit het buitenland. Als een importauto te mooi lijkt om waar te zijn, dan is hij vaak ook te mooi om waar te zijn. De top 5:

  • Zorg dat u alle relevante papieren van de auto hebt
  • Ga nooit op het uiterlijk op de auto af, maar laat u adviseren over de technische staat
  • Controleer of de tellerstand en de staat van onderhoud bij de prijs passen
  • Vraag om een aankoopnota
  • Koopt u een auto met schade, houd rekening met een extra keuring in Nederland
  • Controleer van te voren hoeveel BPM u moet betalen voor invoer

Tellerfraude

Een aspect om op te letten is fraude met tellerstanden. Van 1 op 10 auto´s uit Duitsland staat vast dat ze een teruggedraaide teller hebben, zo blijkt uit onderzoek van de Vereniging Aanpak Tellerfraude en de RDW. Van nog eens 1 op de 10 auto´s hebben de onderzoekers een sterk vermoeden. Koopt u een auto met teruggedraaide teller, dan betaalt u te veel en loopt u eerder tegen onderhoud aan. Voor Nederlandse auto´s kunt u via onder meer een tellerrapport controleren of de tellerstand logisch is. Voor Duitse auto´s kan dat niet.

De tips kunt u terugvinden op de website van de RDW ‘Tips bij invoer van een voertuig’.

Terug naar home