Importauto's

Ruim 20% van de geïmporteerde tweedehandsauto’s heeft een gemanipuleerde teller.

Importauto's

infographic tellerstanden

De import van tweedehands auto’s neemt de laatste jaren erg toe. Bij deze import zien we dat er steeds meer auto’s met gemanipuleerde tellers ons land in komen. Vaak wordt de teller opgedraaid om zo min mogelijk BPM te betalen, daarna weer teruggedraaid voor een zo hoog mogelijk verkoopbedrag. Staat én consument worden dus opgelicht.

Vereniging Aanpak Tellerfraude heeft in samenwerking met RDW onderzoeken laten uitvoeren naar importauto’s uit Duitsland. Hieruit blijkt dat bij 1 op de 5 geïmporteerde auto’s vanuit Duitsland twijfel is over de tellerstand.

Kosten tellerfraude gemiddeld € 1.500,- voor consument

Jaarlijks kost tellerfraude ons land zo’n 160 miljoen euro. Een groot gedeelte komt ten nadele van de staat, door tellerstanden die in eerste instantie worden opgedraaid om minder BPM te betalen. Consumenten hebben jaarlijks 42 miljoen euro schade. Gemiddeld wordt een consument voor € 1.500,- gedupeerd door de aankoop van een auto met een teruggedraaide tellerstand. Een groot gedeelte daarvan is het bedrag dat men teveel betaald voor het voertuig. Ook zijn er extra kosten in onderhoudsverloop voor de auto.

Wat kunt u doen als consument?

Als consument is het belangrijk dat u extra op uw hoede bent als u een auto uit het buitenland aanschaft. Controleer altijd de tellerstand aan de hand van extra documenten, zoals het onderhoudsboekje en de keuringsformulieren.

Vermoedt u tellerfraude? Dan kunt u zich bij ons melden. Ook anoniem als u dat prettiger vindt.

Importauto uit Zweden aanschaffen

Bij het aanschaffen van een importauto uit zweden kunt u zelf via onderstaande websites de kilometerstand controleren.

Biluppgifter.se
U dient het Zweedse kenteken in te voeren en dan ziet u verschillende gegevens. ‘Mätarställning’ is de tellerstand. Let op: één Scandinavische ‘mil’ is tien kilometer.

Als u een stukje naar beneden scrollt, ziet u bij ‘Historik’ historische gegevens staan. Bijvoorbeeld de laatste kilometerstand bij een keuring of de stand toen de auto werd geadverteerd.

Fu-regnr.transportstyrelsen.se/extweb/
Op deze website vindt u nagenoeg dezelfde gegevens, maar als het voertuig van een bedrijf geweest is, staat hier ook de laatste tenaamstelling. Deze gegevens kunt u terugvinden onder het item ‘Agare/brukare’.

Sinds de invoering van de AVG mogen gegevens van particulieren niet meer zonder meer worden vrijgegeven.

Autogegevens controleren importauto

Via het originele kenteken of het chassisnummer kunt u de gegevens checken van een importauto via onderstaande links.

Rapporten en onderzoeken

Vereniging aanpak tellerfraude heeft in samenwerking met RDW recent onderzoeken laten uitvoeren naar tellerfraude. Hieronder kunt u de rapporten die reeds gepubliceerd zijn downloaden.

Tellermanipulatie – bij voertuigen geïmporteerd uit Duitsland

Klik hier voor het rapport in het Nederlands
Klik hier voor het rapport in het Engels
Klik hier voor het rapport in het Duits