Nieuws

Lees hier het laatste nieuws.

Vijf maanden cel geëist tegen autoverkoper

Eén van de eerste dingen waar kopers naar kijken bij het kopen van een nieuwe auto is de kilometerstand. Die zegt namelijk veel over de staat en daarmee de waarden van de auto. Het arrondissementsparket in Den Haag deed 9 juli 2019 uitspraak over een zaak waarin een autoverkoper knoeide met kilometertellers.

Een klant vermoedde dat de kilometerstand van een net gekochte auto niet klopte en hoger was dan de teller aangaf. Toen hij op internet keek zag hij dat bij de auto die hij zelf had ingeruild nu een veel lagere kilometerstand werd opgegeven.

In totaal moest de autoverkoper dinsdag 9 juli voorkomen voor 16 auto's waarbij met de tellerstand zou zijn geknoeid. Elk erkend autobedrijf moet bij reparaties aan kleine bestel- en personenauto's de kilometerstand doorgeven aan de RDW. Als daarna een autoverkoper de wagen aanbiedt met een veel lagere tellerstand, klopt er overduidelijk iets niet. In sommige gevallen stond de teller 150.000 of zelfs 180.000 kilometer lager dan de laatst bekende melding.

Schade

De verdachte stelt dat hij de auto's waarschijnlijk heeft ingekocht met een kilometerstand die al niet klopte. Hij controleerde dat nooit. Maar het Openbaar Ministerie vindt dat niet geloofwaardig. 'Verdachte is sinds 2000 werkzaam in de autobranche,' stelde de officier van justitie op zitting, 'en wéét dat de kilometerstand in belangrijke mate bepalend is voor de waarde van een auto.' Ook zijn er verklaringen dat auto's werden ingeruild met een hogere tellerstand.

De kopers hebben niet alleen teveel betaald voor hun auto's, maar moesten ook veel sneller dan gedacht overgaan tot onderhoud van hun "nieuwe" auto die kennelijk toch al veel langer meeging dan zij hadden gedacht.

Het Openbaar Ministerie eiste tegen verdachte 5 maanden cel waarvan 2 voorwaardelijk. Over twee weken beslist de rechtbank.

Bron: Openbaar Ministerie

Terug naar home